Khamis, 19 Januari 2012

metro 20 . NOVEMBER . 2011

LANGKAWI: 
“Abu Huzaifah sentiasa berlatih bersama kuda kesayangannya, ‘Brumby’ pada setiap petang, tetapi selepas ini sudah pasti ia (Brumby) akan berasa sunyi kerana arwah sudah pergi buat selama-lamanya.”
Begitu kata Muhammad Hamzah Abdullah, 52, apabila anaknya, Abu Huzaifah, 17, ditemui lemas selepas bot dinaikinya bersama tujuh penumpang lain pecah dan karam selepas terlanggar batu kira-kira 100 meter dari Telaga Habour Park, di sini, kelmarin.Kejadian dipercayai berlaku jam 7.30 malam ketika mangsa dan enam rakannya bersama seorang pemandu, menaiki bot untuk bersiar-siar sekitar Pantai Kok dan Chenang, sekitar jam 5 petang.

Abu Huzaifah, atlet sukan kuda lasak negara adalah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Putra, di sini yang sedang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).Muhammad Hamzah berkata, kali terakhir dia bertemu arwah jam 12 tengah hari kelmarin ketika mereka menghadiri kenduri kahwin di kampung berkenaan.
Katanya, sejurus pulang dari rumah kenduri, Abu Huzaifah meminta kebenaran menaiki bot bersama rakan-rakan sekolahnya bagi meredakan tekanan selepas mentelaah pelajaran untuk persiapan menghadapi SPM.

“Bagaimanapun, jam 7.30 malam (kelmarin) saya dikejutkan dengan panggilan telefon mengatakan anak saya dipercayai lemas selepas bot dinaiki mereka pecah dan karam berhampiran rumah api di THP.“Saya bergegas ke tempat kejadian dan mendapati Abu Huzaifah sudah tidak bernafas. Malah, saya lihat darah keluar dari hidungnya, selain ada kesan luka di kepala,” katanya ketika ditemui di pekarangan Bilik Mayat, Hospital Langkawi, di sini.

Muhammad Hamzah berkata, arwah Abu Huzaifah dan kembarnya, Abu Ubaidah serta adik mereka, Mohamad Ziyad, 16, adalah atlet sukan kuda lasak negara dan sering menyertai kejohanan peringkat kebangsaan dan antarabangsa.


“Sejak beberapa bulan lalu, arwah berlatih bersama ‘Brumby’ pada setiap petang untuk persiapan ke Sukan Malaysia (Sukma) 2012 di Pahang dan kejohanan antarabangsa di Abu Dhabi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

                                                                                                                       ~ metro ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan